RECEPTY

JOGÍNSKÉ RECEPTY

Petrželové rizoto

(přeložila Jana Petrásková)

Tento pokrm je velice vhodný pro muže. (Ženám bude také chutnat.) Pomůže v případě, že vás bolí hlava nebo cítíte v hlavě těžkost nebo když se bez příčiny cítíte ospalí. Je velmi dobrý pro mozek a může se jíst jako mono dieta. Pokud potřebujete hodně energie, třeba při těžké fyzické práci, jezte jej s jogurtem.

1 šálek rýže basmati
1 šálek petržele (ne kadeřavé)
2 šálky nakrájených brambor i se slupkou
2 cibule
2 lžičky semínek dobromysli
1 lžička mletého červeného pepře (můžete přidat i víc podle chuti)
1 lžíce kurkumy
1 lžička černého pepře
2 rozdrcené bobkové listy
1/2 šálku ghí

Cibuli osmahneme na ghí. Přidáme koření a smažíme dohněda. Potom přidáme rýži, brambory a petržel a chvíli mícháme. Přidáme vodu (aby se rýže uvařila), přiklopíme pokličkou a vaříme dalších 15 minut.

Recept na 4-6 porcí.

Jogínský čaj

Do tří litrů vřelé vody přidáme:

20 celých hřebíčků – nechte je tančit!
20 celých tobolek zeleného kardamomu (můžete je otevřít)
20 celých kuliček pepře
5 celých tyčinek skořice
kousek zázvorového kořene
vařte 15 až 20 minut a potom přidejte:
¼ čajové lžičky černého čaje

Po 1 – 2 minutách přidejte ½ hrnku studeného mléka na šálek zbývající tekutiny (není nezbytné)
Jakmile se čaj začne znovu vařit, ihned odstraňte z ohně. Sceďte a podávejte s medem podle chuti.

Černý pepř – čistí krev
Kardamom – na střeva¨
Hřebíček – na nervový systém
Skořice – na kosti
Mléko – pomáhá ke snazšímu absorbování všech koření a pomáhá nám vyhnout se podráždění střeva
Černý čaj – pomáhá vytvořit novou chemickou strukturu ze všech přísad, která z tohoto čaje dělá zdravý a velmi chutný nápoj

Tento recept je původní recept daný Yogi Bhajanem v roce 1969.
Převzato z knihy Kundalini Yoga. Flow of Eternal Power. Shakti Parwha Kaur Khalsa

 

Zlaté mléko

1/8 čajové lžičky kurkumy
3 kardamonové tobolky (není nezbytné)
¼ šálku vody
vařte 5 až 7 minut a potom přidejte:
1 šálek mléka
2 lžíce mandlového oleje (lisovaného za chladu)

Přiveďte do varu, ale nevařte!
Kurkuma pomáhá zpružnění kostí a kloubů.

Můžete si ho osladit medem nebo javorovým sirupem. Pijte teplé. Je to skvělý před spaním.
Převzato z knihy Kundalini Yoga. Flow of Eternal Power. Shakti Parwha Kaur Khalsa

 

Khičrí

Tento recept je fantastickým jídlem na „od stresování.“ Díky kombinaci různého koření a zejména fazolek mungo pomáhá stres odstranit v relativně krátké době tím, že posílí nervový a žlázový systém, čistí krev, posiluje imunitu atd. Toto jídlo je také vhodné jako zvláštní dieta – pro lepší výsledek můžete dva nebo tři dny nejíst nic jiného než khičrí a uvidíte, co to s vámi udělá. Kromě všech hojivých účinků také výborně chutná.

½ šálku rýže basmati
½ čočky nebo fazolek mungo
6 šálků vody
2 lžíce zázvoru, oloupaného a nasekaného nadrobno
3 stroužky česneku, nasekaného
¼ šálku cibule, nasekané¨
½ čajové lžičky semínka koriandru v prášku (může být i méně)
½ čajové lžičky kurkumy
1/8 čajové lžičky fenyklu
1/8 čajové lžičky kmínu
1 šálek různých druhů zeleniny nakrájených na kousky
1 lžíce másla ghee
Sůl na ochucení.

Vložte rýži, čočku nebo předem namočené mungo, vodu a koření do polévkového hrnce. Přiveďte do varu. Vařte na střední teplotu zakryté. Po 30 minutách přidejte zeleninu. Až bude směs měkká a rozpadající se, přidejte ghee a podávejte.
Převzato z manuálu pro kurz Kundalini jógy 2. úrovně: Stres a vitalita, kolektiv autorů.